2009.01.28. 15:33 nolidharma

Diploma 2009

A btk.elte.hu honlapon ezt olvashatjuk:

 

Heti Világgazdaság (HVG) évente megjelenő, hivatalos statisztikákra épített felmérése – csakúgy, mint 2007-ben és 2008-ban – most is az ELTE Bölcsészettudományi Karát rangsorolta az országos abszolút 1. helyre „Diploma 2009” című kiadványában. Ezen kívül az Anglisztika, Germanisztika, Keleti nyelvek és kultúrák, Magyar, Ókori nyelvek és kultúrák, Romanisztika, Szabad Bölcsészet, Szlavisztika és Történelem alapszakok (BA) terén is a Karunk által indított képzés áll a rangsorok élén. Külön öröm számunkra, hogy a versenyszférát képviselő válaszadók szerint is a bölcsészettudományos terület „legillusztrisabb intézménye az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara”, ahogy a kiadvány fogalmaz.

 


Nem akarok rendszerellenesenk tűnni, ezért egyik eltés tanáromat idézem: "Tudják, a jó statisztika olyan, mint a bikini. A lényeget takarja."

Ez a sikamlós, közhelyes, ide nem illő megjegyzés sajnos teljes mértékben igaz, bármennyire is naturalistán hangzik.


Ami kimaradt:

- az elte bétékán nem készült még olyan felmérés, hogy

- hányan kezdenek el egy új szakot egy kevésbé híres egyetem szakján, még a diplomaszerzés előtt!!, vagy közvetlenül utána!

- éves átlagban hány diplomás lesz pályaelhagyó és hány marad a szakmájában

- a sikeresen diplomázók hány százaléka távozik olyan tudással, amelyet  még  az egyetemi évek előtt szerzett meg, azaz fejlesztéséhez a képzés alapvetően nem járult hozzá

- a rendszeresen 4,8-6,00-os átlaggal teljesítő hallgatók hány százaléka tud eljutni térkép és más segítség nélkül az astoriáról a kálvin térre (vagy úgyis fogalmazhatnék, hány százalék marad épeszű)

- a diploma megszerzéséhez szükséges kompetenciák elégségesek-e az életben maradáshoz, azaz az egyetemen kívüli léthez

 

Mindenképp vedd figyelembe, mielőtt ide jelentkeznél:

a jól hangzó frázisok mögött nem biztos, hogy azt kapod, amire számítasz

a felsorolt menő szakokon a következő tárgyakat tanulhatod:

1. nyelvi alapozó (1 év): írás- és beszédkészség fejlesztése, bevezetés az irodalmi- és nyelvészeti tanulmányokba (elméleti)

2. nyelvészet: nyelvtan teljes részletességgel (mondatelemzés, igeragozás, névelők, mint a gimis órákon), teóriák

3. irodalom (századonként lebontva, tárgyanként 10-15 kötelező olvasmánnyal): szereplők jellemének elemzése, írói fogalmazás stb. (= gimis irodalomóra)

4. civilizációs ismeretek: az ország történeleme, politikai kultúrája, szerencsés esetben gazdaságföldrajza


Ehhez szükséges kompetenciák:

- monotonitástűrés

- elmélyülésre való képesség (a kötelező irodalmak feldolgozására)

- jó memória (a könyvben szereplő nevek és kapcsolatok tárolására)

- passzív személyiség (=csendes megfigyelő)

- ezek hiányában: pofátlanság, jó puskaszerkesztő képesség

 

 

Ha a fejedben a "multinál dolgozom, több nyelven beszélek és hasznos feladatokat látok el" jellegű kép él, NE GYERE IDE, mert csalódni fogsz.

 

 

Ha a fejedben a "diákokat oktatok, és a 18. század  irodalmi áramlatait tanulmányozom, kulturális folyóiratot  szerkesztek" kép él, ITT A HELYED, jól fogod érezni magad.


A fenn említett szakok:

anglisztika, germanisztika, keleti nyelvek és kultúrák, magyar, ókori nyelvek és kultúrák, romanisztika, szabad bölcsészet, szlavisztika és történelem

nyelvtudást biztosítanak, de óriási hátrányba kerülsz azáltal, hogy szaknyelvi tudást nem, azaz választhatsz: tanár leszel vagy fordító/tolmács.


Végezetül, érdemes olvasni a sorok mögött:

a bölcsészettudományos terület „legillusztrisabb intézménye az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara”

a hangsúly a bölcsészettudományos területen van, amelynek semmi köze a versenyszférához, azaz teljes felsőoktatási rangsorban legalulra kerülne (BME, BCE, BGF) után.

 

Vagyis, jelentkezés előtt mindenképp mérlegelj, és ne dőlj be olyan bizonytalan statisztikáknak, amelyek a valóság elég fontos szeletét kendőzik el, ilyen jellegűek jelentkezők száma, túljelentkezés aránya, szükséges felvételi tárgyak stb. címen futó viszonyítási pontok, amely alapján a végén kiderül, hogy a diploma, mely önmagában használhatatlan, országos szinten a legjobb ... legalábbis a HVG szerint.

 

 

 

1 komment

Címkék: egyetem felvételi elte


A bejegyzés trackback címe:

https://eltevekker.blog.hu/api/trackback/id/tr20908402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corvinyusz · http://corvinyusz.blog.hu/ 2010.03.29. 08:47:13

azért jó,hogy vannak ilyen blogok, mert aki most kerül oda, hogy mit írjon a felvételipapírra, már jobban utána tud nézni...
Mert a Közgázról is lehetne egy ugyan ilyet rittyenteni.
Ha annó tudtam volna például, hogy 4félév számvitelem lesz,egy szigorlattal megtolva marketing szakirányosként is, hát biztos nem jövök ide...
süti beállítások módosítása